Vattbräda

Fick ett litet uppdrag av min kusin att tillverka en vattbräda till en fasad. Eftersom det inte var en standardprofil så blev det ett bra tillfälle att prova att tillverka egna profilstål. Jag hade redan köpt en billig nyckelkopieringsmaskin på Ebay så det var bara att skaffa oslipade stålämnen och börja slipa. Men först gjorde jag ett par mallar i plast.

Jag fick en skiss på profilen som jag skannade in i datorn och importerade bilden i SketchUp. Där skalade jag upp bilden till rätt storlek och ritade ut hur stålen skulle se ut. Det visade sig att det skulle gå ihop sig precis m.a.p hyvelns maximala profilutstick, i teorin.

Sedan använde jag ett plugin till SketchUp som heter SketchUcam för att skapa gcode-filer till min CNC-fräs. Sedan var det bara att fräsa ut profilmallarna i ett par plastbitar.

Bild på modellen i SketchUp:

Slipandet av profilstålen tog en evighet så jag funderar på om det verkligen är värt att göra det själv. Men det fungerar och här är en bild på en av provbitarna:

Profilen hyvlades ut med en Logosol PH260 Eco. Dock fick jag lite problem med profilutsticket som enligt specifikationen kan vara upp till 30mm på sidokuttrarna. Men det stämmer inte för plåtar och anhåll som tar i.
Den sneda sidan sågade jag ut med ett handcirkelsåg.