Solceller

För två år sedan sökte jag bidrag för att installera solceller på gården. Inte förrens nu blev det min tur att ta del av bidraget som var 35% vid ansökningstillfället. Jag klurade lite innan jag bestämde mig för att satsa på en liten anläggning på 6 kW. Enligt ett beräkningsprogram från SMA så kommer min anläggningen ge en produktion på ca 5750 kWh per år.

Solcellspanelerna har jag köpt från alma-solarshop som har bra priser och bra utbud av produkter. Det var lite nervöst att göra en banköverföring på 7000 Euro till en firma i Luxemburg men de verkade seriösa och jag har läst om andra på solcellsforum som också beställt därifrån utan problem. Det gick bra för mig med, jag fick vänta några veckor på leverans eftersom de var slut men det visste jag om. Panelerna jag valt heter Bisol BMO-300. De är på 300W styck, Monocrystalline. Växelriktaren är en SMA Sunny Tripower 5000TL-20. Nu ska jag bara göra en tilläggsbeställning av en DC-brytare och överspänningskydd (åskskydd) samt kontakter och ett par extra fästen.

Solpanelerna monterar jag på ladan. De är 20 st och jag har valt att montera dem på en rad längst upp vid nocken. Dels för lastfördelningen och att det kanske ser lite bättre ut än att ha dem på två rader. Ladan har på södersidan gamla enkupiga tegelpannor vilket gör det hela lite besvärligare, ingen panna är en annan lik. Dessutom har alla spik rostat sönder och läkt och en del brädor har ruttnat så de behöver bytas. Lika bra att göra detta när man ändå håller på.

IMG_20160708_151038 IMG_20160708_151053

Nu är ungefär hälften av jobbet gjort och inga större missöden än. Det ska bli skönt att få det klart för det är jäkligt jobbigt att springa runt på taket.